23 ноември 2018

Териториално разширение и укрепване на България от началото до средата на IX век

1. Управление на кан Крум (803 – 814)
А) Възшествие на престола и вътрешна политика
  • Кан Крум полага целенасочени и упорити усилия да централизира държавата и да засили властта на монарха. Израз на тези усилия е въвеждането на общо писано право за всичките му поданици, както и постепенната поява на служебна аристокрация.
Б) Първите военни успехи на кан Крум
  • Кан Крум завладява източната половина на Аварския каганат около 805 година и така слага ръка на богатите солни мини в Трансилвания.
  • Превземането на Сердика през 809 година е един от най-важните успехи на кан Крум, тъй като ни дава възможност за разширение в югозападна посока.
В) Битката при Върбишкия проход и издигането на България като първостепенна сила
  • В битката при Върбишкия проход е убит император Никифор I Геник и кан Крум утвърждава позицията си на непобедим пълководец и ръководител на най-мощната военна структура на Балканите.
Г) Бляновете за превземането на Цариград
  • В края на управлението на кан Крум и него се заражда идеята, че Константинопол трябва да бъде превзет и той прави сериозни приготовления в това отношение, но умира в разгара на подготовката.
2. Управление на кан Омуртаг (814 – 831)
А) Тридесетгодишният мир с Византия
  • Кан Омуртаг сключва тридесетгодишен мир с Византия и по този начин създава възможност за осъществяване на сложни вътрешнополитически реформи и за справяне с противниците на България на северозапад и североизток.
Б) Конфликти с Франкската империя и хазарите
  • Кан Омуртаг излиза победител от тези конфликти и се утвърждава като първостепенен политически и военен фактор в Югоизточна Европа.
В) Централизация на българската държава
  • Кан Омуртаг успява да намали влиянието на родовата аристокрация и да я замени със служебна. Наред с това той въвежда комитатната система, която подобрява военно-административната организация на България и я подготвя за бъдещите предизвикателства.
3. Управление на кан Маламир (831 – 836)
  • Значим паметник на държавната пропаганда от времето на кан Маламир е тъй наречената „Маламирова летопис”
4. Управление на кан Пресиян (836 – 852)
А) Българската експанзия на югозапад
  • България успява да се утвърди в областта Македония и скоро към държавата са присъединени нови български и славянски групи.
Б) Успехи на кан Пресиян в борбата с Византия
  • Освен на бойното поле кан Пресиян води и идеологическа война с Византия, като особено интересен в този аспект е надписът от Филипи?

Домашна работа: Анализирайте съдържанието на поне един каменен надпис от времето на кановете Крум, Омуртаг, Маламир и Пресиян. Какво е значението на този надпис за утвърждаването и/или развитието на българската владетелска идеология?

Строителен надпис от времето на хан Омуртаг (т.нар. Търновски надпис). Каменен надпис на гръцки език. Колоната с надписа е била използвана при строителството на църквата "Св. Четиредесет мъченици" във Велико Търново. Превод на В. Бешевлиев, Първобългарски надписи, с. 193.

„Кан сюбиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунав и по средата на двата всеславни дома, като измерих (разстоянието), направих на средата могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунав има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години“

Чаталарски надпис

„Кан сюбиги Омуртаг е от бога владетел в земята, гдето се е родил. Обитавайки стана Плиска, той направил аул на Туча (р. Тича) и премести войската си срещу гърците и славяните. И направи изкусно мост на Туча заедно с аула и постави в този аул четири колони и върху колоните постави два лъва. Нека бог даде на поставения от бога владетел, като тъпче добре с нозете си императора, докато Туча тече и докато (слънцето сияе), като владее над много българи и като подчинява враговете си, да проживее в радост и веселба сто години. Времето пък, когато се съгради, беше по български сигор елем, а по гръцки 15 индиктион.“

Надпис от Филипи


„На многото българи от Бога архонтът Персиан изпрати капхан Исбул, като му даде войски и ичиргу боила и кана боил колобъра и капханът срещу смоляните…

Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини.

И християните ги забравиха, но Бог вижда.“

0 коментара :

Публикуване на коментар