23 ноември 2018

България при княз Борис I. Покръстването на българите

1. Първите години от управлението на кан Борис (852 – 889)
А) Външнополитическата активност на кана
  • В началото на управлението си кан Борис се опитва да лавира политически между Немското кралство и Великоморавия и да установи добри отношения ту с едната, ту с другата държава.
Б) Войната с Византия от 863 година
  • Поражението на България във войната от 863 година е формалният повод за приемането на християнството от Константинополската патриаршия.
2. Приемането на християнството
А) Актът на покръстването
  • Актът на покръстването на владетеля е само първата стъпка от дългия процес на християнизация на Дунавска България. Следва бунт на аристокрацията срещу владетеля и опит на централната власт постепенно да наложи християнството на всички поданици на владетеля. Християнизацията е в пряка връзка с въвеждането на нова азбука и с използването на българския език като богослужебен.
Б) Причини за приемането на християнството
  • Причините за приемането на християнството са много на брой, като основните са: желанието на българския владетел чрез християнството да укрепи ролята на владетеля и монархията като цяло; желанието на княз Борис I да стане част от семейството на европейските християнски народи и да изгради своя собствена поместна църква; желанието на владетеля да засили процесите на интеграция и консолидация сред разнородните групи население, които управлява и т.н.
3. Дипломатическата игра на българите
А) България се обръща към Римската църква
  • България започва сложна дипломатическа игра с цел извоюването на църковна автономия, а в перспектива и автокефалия (църковна независимост).
Б) България отново в лоното на православието
  • Четвъртият Константинополски събор взел решение България да се върне под юрисдикцията на Константинопол през 870 година
В) Борбата за автономна българска църква
  • Поместният събор от 879 година гарантира автономия на българската църква и създава предпоставки за обявяване на пълна независимост в следващите десетилетия

Домашна работа: Напишете кратко съчинение на тема: „Последиците от присъединяването на България към Константинополската патриаршия“

0 коментара :

Публикуване на коментар