01 ноември 2016

Честит Ден на народните будители!

"О неразумни и юроде! Поради что се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава?"

Паисий Хилендарски

"Мечом са бьлгари своя свобода изгубили, мечом пак тряба да я добият!"

 Георги Стойков Раковски

"Не на мъртъвци, не върху кости се крепи България, а на духа на своите светци."

рок група "Епизод"



     Винаги на 1 ноември си спомням думите на Паисий Хилендарски, които са все толкова актуални и 254 години след като са записани в "История славянобългарска". Но днешните бурни времена в нашата Родина ме накараха да си припомня и думите на един друг голям будител, думите на патриарха на организираното българско националноосвободително движение - Георги Стойков Раковски. Великият ръководител и незабравим български патриот прозря, че е крайно време да престанем да робуваме на принципа "Преклонена главица меч не я сече". Раковски разбра и показа на всички българи, че за България и за българския народ трябва да се бориш до край, а дори и отвъд това. След него стотици хиляди българи, следвайки завета му, защитиха България, българския народ и българщината с цената на живота си. Милиони други посветиха целия си съзнателен живот на съграждането и укрепването на майка България и на добруването и благоденствието на българския народ. Имената на мнозина "обикновени" българи положили духа и костите си в темелите на новата ни държава днес са неизвестни за широката общественост. Но тези хора така или иначе не търсеха такъв тип признание. За тях бе най-важно България да я има, да бъде държава на българите със свои собствени български закони и да носи благоденствие на българския народ.

     Нашите будители успяха. Те пробудиха народа ни по време на мракобесното османско иго, дадоха му сила, вяра и упование, че ние можем. Можем сами да определяме съдбините си, дори и когато се налага да се борим срещу целия свят. Делото на будителите ни никога няма да бъде забравено, защото благодарение на него възстановихме независимата си държава и построихме Третото българско царство. Превратностите на историята не ни позволиха дълго да вървим в набелязаната от нашите будители посока и така се отклонихме от правилния път, за да се стигне до днес, когато сякаш сме свикнали само да се оплакваме от тежката ситуация и нищо да не правим, за да я променим. Днес сме в толкова сложна ситуация, че все повече българи не виждат надежда за спасението на България. За съжаление днес като че забравихме и един от най-важните завети на предците си, а именно "Съединението прави силата!". Позволихме на разни политици, общественици, журналисти и всякакви подобни "интелектуалци" да ни разделят и да всеят раздор сред народа ни... Те обаче не са победили, защото и днес има будители, и днес народът ни може да излъчи естествени лидери, които да го поведат към единението, и днес има хиляди българи поставящи националните интереси над партийните и личните.

    Нека си припомним в какви условия живяха, бориха се и победиха нашите будители. През XVIII и XIX век! Българският народ също бе в много тежко положение, а над него се разпореждаха развилнелите се османлии. Днес ние имаме своя собствена държава и е наш дълг, припомняйки си ежедневно заветите на нашите будители, да я защитим и да я преродим! Този дълг е не само към паметта на милионите наши предци, отдали целия си живот за България, но и пред нашите деца и наследници на които трябва да завещаем една благоденстваща, просперираща, независима и европейска България. 

     Честит празник на всички съвременни български будители! На всички онези българи презрели материалното, личните крамоли и ежедневните проблеми, за да се посветят на България, на развитието на българския дух, на българската култура, на българщината. Колкото и трудни да са времената ние имаме светлия пример на нашите възрожденски будители и знаем, че никога не бива да се предаваме. В крайна сметка победата ще бъде на наша страна, защото каузата ни е свята, а духът несломим. Трябва да повярваме в собствените си сили и да работим ежедневно и неуморно за добруването на Родината и народа си! Желая на днешните и утрешните български будители крепко здраве, упорита и плодотворна работа, много творчески успехи и твърда вяра в постигането на заветната цел!

Дълбок поклон пред народните будители!


0 коментара :

Публикуване на коментар