05 ноември 2018

Римските провинции в тракийските земи

1. Римската експанзия на Балканите
А) Провинция Македония (148г. пр. Хр.)
Б) Провинция Мизия (15г.)
В)Провинция Тракия (45г.)
Г) Провинция Дакия (106г.)
  • Създаването на римски провинции на Балканския полуостров и по-конкретно в земите на траките има огромно значение за тяхното развитие и за историята им. Провинциите на север от Стара планина постепенно се латинизират, а тези на юг от Стара планина се елинизират.
 2. Древна Тракия под властта на Рим
А) Население
  • Една голяма част от тракийското население продължава да живее в села и да се занимава със селскостопански дейности. Тракийската аристокрация частично се запазва и част от тракийските мъже участват активно в римската армия.
Б) Проблеми
  • Основните проблеми са свързани с липсата на собствени държавни институции и с промяната в културата, която е неизбежна когато такъв тип племена станат част от една огромна централизирана държава.
В) Тракийските земи по време на късната Античност
  • След края на управлението на император  Константин Велики траките стават обект на целенасочена асимилация, която включва налагане на латински или гръцки език и християнизиране на населението. Това е важно с оглед осигуряване на спокойствието в хинтерланда на Константинопол.

Домашна работа: Потърсете сведения за един римски град в днешните български земи. Какви са основните му функции? Аргументирайте се.

0 коментара :

Публикуване на коментар