05 ноември 2018

Създаване и укрепване на Дунавска България

1. Войната между Византия и България от 679 – 680 година
А) Причини за засилването на българския натиск по Дунавския лимес
  • Основните причини за свързани със засилването на конфронтацията с хазарите и с желанието на Аспарух да гарантира сигурността на предвожданите от него българи.
Б) Битката при Онгъла (680г.)
  • Тази битка има твърде легендарен характер, тъй като византийските извори я представят доста изопачено. Отговорете си на следния въпрос: "Може ли една военна победа, колкото и голяма да е тя, да доведе до създаването на нова държава и да я укрепи в бурните земи на европейския Югоизток?". Много важно е това, което се случва непосредствено след битката при Онгъла и фактът, че армията на българите преминава Дунавския лимес и Аспарух установява контрол над земите на бившата римска провинция Мизия.
2. Устройство и характер на Дунавска България
А) Характерът на държавата

  • Въпросът за характера на държавата все още предизвиква спорове в историографията. Като цяло все повече се налага мнението, че Дунавска България е унитарна монархия, в която важна роля играят династичният принцип на заемане на властта от една страна и аристокрацията от друга.
Б) Устройство на Дунавска България
  •  Управлението на Дунавска България разчита в най-голяма степен на аристокрацията и на стабилната и ефективна военна организация, благодарение на които държавата оцелява в бурния Европейски Югоизток.
3. Управление на кан Аспарух (679 – 700/1)
  • Най-вероятно кан Аспарух намира смъртта си в защита на северната граница в битка срещу хазарите. Той укрепва България на Балканския полуостров, но не прекъсва и връзката със Степта.
4. Управление на кан Тервел (700/1 – 718/21)
А) Външнополитическа активност
  • Кан Тервел активно участва в борбите за власт във Византия и благодарение на това получава титлата "кесар" и областта Загоре, която е на юг от Стара планина.

Б) Битката при Анхиало (708г.) и последиците от нея 
  • След тази битка България взема инициативата в отношенията с Византия
В) Войната с арабите
  • Кан Тервел се намесва на страната на Византия в конфликта с арабите и разбива арабската войска, обсаждаща Константинопол
Домашна работа: Какво е значението на намесата на кан Тервел на страната на Византия при обсадата на Константинопол? Защо българският владетел застава на страната на ромеите?

0 коментара :

Публикуване на коментар