11 май 2014

Честит празник на Светите братя Кирил и Методий!

На 11 май 1851 година българският народ по инициатива на Найден Геров за първи път отбелязва с тържествено шествие празника на Св. Св. Кирил и Методий. От онзи далечен ден до днес този празник е олицетворение на българското и на българщината. На този ден ние празнуваме, излизаме по улиците и площадите на Родината ни и си спомняме за всички онези личности и събития, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Припомняме си значението на делото на Светите братя, на техните ученици, на българските културни творци и гении, на българските будители и на всички онези, които и днес продължават да се грижат за съхранението и развитието на българската култура. Припомняме си и ги славим с песните и химните, създадени за тях!

 
 
Празникът на Св. Св. Кирил и Методий е празник на целия български народ. Делото на солунските братя и техните ученици и последователи е с основен принос за изграждането на средновековната българска култура и за утвърждаването ѝ като водеща сред културите в Югоизточна Европа. Нашият език е един от основните стълбове на народността и за неговото запазване са водени сериозни битки по време на Българското възраждане. Тази битка продължава и днес и от нас зависи да съхраним езика и културата си.  От нас зависи да възвисим културата си и отново да заемем челно място сред европейските народи.

11 май е и празник на Националната гимназия за древни езици и култури, носеща името "Константин Кирил Философ". Това училище е стълб на българската култура, крепост на българския дух и място, което винаги е обучавало и възпитавало отговорни граждани и искрени родолюбци. Пожелавам на всички ученици, учители, помощен персонал и ръководители да бъдат живи и здрави и неотклонно да следват своя път! Нека винаги се стремят към самоусъвършенстване и нека всеки ден научават по нещо ново, което да прилагат след това в живота! 

Честит празник!

0 коментара :

Публикуване на коментар