03 януари 2016

Доклади по История на културата

Датите за представяне на докладите са обновени.

Представям на Вашето внимание примерни заглавия и кратки анотации на докладите, които бих искал да разработите в рамките на учебната година. Нека всеки си избере по един доклад и да ми пише на електронната поща коя тема си е харесал (можете, разбира се, да ми кажете и лично коя тема предпочитате в срок до 30 септември). Ако имате предложения за други теми, които са Ви по-интересни, ще се радвам да ги обсъдим. Всеки трябва да подготви най-малко един доклад в рамките на учебната година.

Оформлението на докладите е по Ваша преценка, като времетраенето за представяне пред класа не бива да надвишава 10 - 15 минути (т.е. 2 - 3 стандартни печатни страници). В края на писмената версия на всеки доклад следва да представите използваните източници.

В настоящия списък в скоби е отбелязана ориентировъчно седмицата за която трябва да е подготвен докладът, а във втората скоба са показани паралелките, в които даденият доклад все още е свободен.

За всички възникнали въпроси можете да пишете на електронната ми поща.

Моля всички, чиито доклади вече е трябвало да бъдат представени, да ги подготвят и представят пред класа си до края на първия учебен срок.

Теми за докладите по "История на културата":

          I учебен срок:

1.    „Градът в северната част на Западна Европа”. Докладът се прави за град по избор в определената от заглавието част на Западна Европа. Целта е да се акцентира върху градския облик, икономиката, културата и социалната структура. (Представяне: седмицата между 19 и 23 октомври) (а, в)
2.    „Градът в южната част на Западна Европа”. Докладът се прави за град по избор в определената от заглавието част на Западна Европа. Целта е да се акцентира върху градския облик, икономиката, културата и социалната структура. (Представяне: седмицата между 19 и 23 октомври) (а)
3.    „Митът за Свещената Римска империя”. Докладът трябва да изследва пропагандното използване на образа на Свещената Римска империя в Новото време или в Съвременната епоха. (Представяне: седмицата между 26 и 30 октомври) (б, в)
4.    „Книгата на страшния съд”. Докладът трябва да представи най-общо тъй наречената „Книга на страшния съд”, съставена в Англия по заповед на Уилям (Вилхелм) Завоевателя, и да оцени значението на този средновековен документ. (Представяне: седмицата между 2 и 6 ноември) (б, в)
5.    „С меч в името Христово”. Докладът трябва да представи историята на един от военно-монашеските ордени (по избор) и да даде оценка на това специфично за Запада явление. (Представяне: седмицата между 4 и 8 януари) 
6.    „Рицарският турнир”. Докладът трябва да представи рицарски турнир по избор и да оцени значението му, както и въздействието на символите и мероприятията, характерни за съответния турнир. (Представяне: седмицата между 4 и 8 януари)
7.    „Ренесансовият човек”. Докладът трябва да представи непопулярен ренесансов деец и неговия принос за развитието на западноевропейската култура. (Представяне: седмицата между 11 и 15 януари) (в)
8.    „Николо Макиавели и ренесансовата политика”. Докладът трябва да представи основните възгледи на Макиавели за добрия политик и за политиката като цяло и да даде оценка дали тези възгледи са актуални и днес. (Представяне: седмицата между 11 и 15 януари) (в)
9.    „Шедьовър от епохата на Реформацията“. Докладът трябва да представи произведение на изкуството (архитектура, живопис, книгопечатане, скулптура и т.н.), което ученикът смята за шедьовър. (Представяне: седмицата между 18 и 22 януари) (а, б, в)
10.    „Специфики на калвинизма”. Какво отличава калвинизма от останалите разновидности на протестантството и какво влияние има това направление върху развитието на западноевропейската култура и цивилизация. (Представяне: седмицата между 18 и 22 януари) (а)

             II учебен срок:

11.    „Един философ от епохата на Просвещението”. Докладът трябва да представи основните възгледи на философ от епохата на Просвещението по избор и да даде оценка на влиянието му върху развитието на западноевропейската философия и/или култура. (Представяне: седмицата между 8 и 12 февруари) (в)
12.    „Развитие на енциклопедизма в епохата на Просвещението”. Докладът трябва да очертае основните моменти от развитието на енциклопедизма и да даде оценка за значението на това движение за развитието на западноевропейската култура. (Представяне: седмицата между 18 и 12 февруари) (а, б, в)
13.    „Академията в епохата на Просвещението”. Докладът следва да представи Академия по избор и да оцени въздействието ѝ върху цялостното развитие на западноевропейската култура. (Представяне: седмицата между 8 и 12 февруари) (а, б, в)
14.     „Терорът по време на Френската революция”. Докладът трябва най-общо да представи терора по време на Френската революция и да посочи причините и последиците за Франция и Европа. (Представяне: седмицата между 15 и 19 февруари) (б, в)
15.    „Университетът през XIX век”. Докладът трябва да представи западноевропейски университет по избор и да оцени влиянието му върху културата като цяло. (Представяне: седмицата между 22 и 26 февруари) (а, в, г)
16.    „Концепциите за нацията”. Докладът трябва да представи и защити една от многобройните концепции за значението на понятието „нация”. (Представяне: седмицата между 7 и 11 март) (а, б, в, г)
17.    „Геният на национализма”. Докладът трябва да представи личност допринесла за развитието на националистическите идеи в Западна Европа и да оцени приноса на личността за цялостното развитие на културно – историческия процес. (Представяне: седмицата между 7 и 11 март) (а, б, в, г)
18.    „Индустриалният град”. Докладът следва да представи индустриален град по избор. Акцентът трябва да бъде върху градската среда, социалната структура и културните различия между отделните градски прослойки. (Представяне: седмицата между 14 и 18 март) (а, в)
19.    „Геният на романтизма“. Докладът трябва да представи деец на романтизма или негово/нейно произведение, което според ученика да отразява в най-голяма степен идеите на новата епоха. (Представяне: седмицата между 14 и 18 март) (б, в, г)
20.    „Расизмът”. Докладът трябва да представи идеите на някой от основоположниците на расизма и да оцени влиянието им върху развитието на западноевропейската култура. (Представяне: седмицата между 28 март и 1 април) 
21.    „Моята скъпа колония”. Докладът следва да представи колония на някоя от западноевропейските държави по избор и да оцени влиянието върху местното население и върху местната култура. (Представяне: седмицата между 28 март и 1 април) (б, в, г)
22.    „Футболът – раждането на една легенда”. Докладът трябва да проследи зараждането на футболната игра и да оцени значението на този нов феномен в европейското културно пространство. (Представяне: седмицата между 5 и 8 април) (б, в, г)
23.    „Първата световна война и утвърждаването на стереотипите за западноевропейските народи”. Докладът трябва да представи стереотипните представи за отделните западноевропейски народи, които се пораждат или засилват по време на Първата световна война и да оцени значението им за по-сетнешния развой на историческия процес. (Представяне: седмицата между 11 и 15 април) (б, в)
24.    „Пропагандата на Третия райх”. Докладът трябва да представи обзор на пропагандните методи на Райха и да оцени значението им за развитието на германското общество и за избухването на Втората световна война. (Представяне: седмицата между 18 и 22 април) (в)
25.    „Моята борба – значението на една книга”. Докладът трябва накратко да представи книгата „Моята борба” на Адолф Хитлер и да оцени значението ѝ за развитието на културно – историческия процес в Германия и Европа. (Представяне: седмицата между 25 и 29 април) (б)
26.    „Символите на Фашистка Италия”. Докладът трябва да представи основните символи използвани от фашистите в Италия и да оцени въздействието им върху италианския народ. (Представяне: седмицата между 2 и 6 май) (в, г)

0 коментара :

Публикуване на коментар