01 ноември 2012

Честит Ден на народните будители!

"О неразумни и юроде! Поради что се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава?"

Паисий Хилендарски

На днешния празник някак неусетно се връщаме към думите на Паисий Хилендарски отпреди точно 250 години. Тези думи продължават да ни вълнуват и в някаква степен да ни притесняват. Макар че днес България е свободна държава, българският народ пак е изправен пред редица проблеми, чието решение изглежда почти невъзможно. Или поне така се опитват да ни убедят. Факт е, че и през XVIII век положението на българите не е било розово, но нашите предци не са се предали, не са се отказали от род и Отечество. Благодарение на нашите будители българският народ успя да осъществи своето национално Възраждане и не само се превърна в най-образования и обичащ познанието народ на Балканите, но възстанови своята църква и независимата си държава. Благодарение на стотиците хиляди знайни и незнайни достойни българи народът ни се пробуди от вековния сън и само за няколко десетилетия след Освобождението България се превърна във водеща сила на полуострова. 

Онова, което даваше криле на българския народ бяха будителите. Днес ние отчаяно се нуждаем от все повече и повече българи, осъзнаващи дълга си към народ и държава. Хора, готови да загърбят личните интереси и ежедневните проблеми и да се взрат смело в бъдещето. Бъдеще, в което българският народ да заеме полагащото му се място в Европа, а българската държава да е синоним за просперитет и благоденствие. Това няма да стане лесно, безболезнено и от само себе си. Всички ние трябва да положим усилия, за да превърнем България в едно по-добро място за живот! Дължим това както на нашите предци и техния светъл пример, така и на нашите деца и наследници.

Честит празник на всички достойни българи, които в днешните трудни времена не забравят дълга си и продължават да развиват образованието, науката и културата на Родината! Желая на днешните български будители твърда вяра в постигането на мечтаните цели, непоколебима решителност при изпълнението на всяка задача и много, много творчески успехи!

Дълбок поклон пред българските будители!


0 коментара :

Публикуване на коментар