20 април 2011

135 години от избухването на Априлското въстание!

На тази дата преди 135 години в Копривщица гръмна първата пушка, дала началото на едно от най - величавите български въстания. Българският куршум порази турските заптиета и даде началото на великото дело - борбата за свобода.


След близо 5 века османско робство българският народ мобилизира силите си и се изправи в неравна битка срещу една Империя на злото, която го потискаше, унижаваше и унищожаваше вече твърде дълго. Храбрите български въстаници показаха какво означава любов към свобода и Отечество. Те пожертваха не само своя собствен живот, но и живота на семействата си, на всички скъпи за тях хора, за да я има България и за да живеем ние днес в една свободна и независима държава.

Българският народ заслужи своята свобода още през пролетта на онази далечна вече 1876 година. Свободата ни бе заплатена с кръвта на хилядите герои, светци и мъченици, паднали под ударите на османските войници и башибозуци. Заради това никой и никога не бива да си позволява да твърди, че свободата ни е даром дадена. Напротив българският народ извоюва своята свобода с оръжие в ръка! Дори и срещу десетократно превишаващ ни по численост и много по - добре въоръжен противник българските въстаници не се предаваха, а се сражаваха до последна капка кръв, а дори и след това...


135 години след славната пролет на 1876 година ние българите отново трябва да си припомним делата на хилядите герои паднали в неравната борба против турските пълчища! Трябва да носим в сърцата си завета на въстаниците, защото докато споменът за тях е жив - ще я има и България! През колкото и трудности да преминава днес нашият народ никога не трябва да предаваме паметта на предците си, защото на нас днес се пада трудната задача да съхраним и укрепим България!

Вечна слава на героите!


П.С. Можете да прочетете тук и тук есетата спечелили конкурса по случай празника.

0 коментара :

Публикуване на коментар