01 ноември 2010

Честит Ден на народните будители!

"Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци."

Из "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски


Твърде актуално звучат днес думите на един от великите ни будители - Паисий Хилендарски. Ако заменим прилагателното гръцки с американски или "евроатлантически" ще видим, че днес ние отново се лутаме, търсейки чужди примери, които да следваме вместо да поемем по свой собствен път, който да ни гарантира достойно съществуване. Все повече и повече занемаряваме своята собствена култура, а тя е основата на нашата държавност.
Орязват се парите за образование, за изкуство, за наука и за всички останали аспекти на културната сфера, само и само, за да се построи някоя нова улица. Разбира се, че инфраструктурата е важна, разбира се, че икономиката е един от най - важните приоритети на съвременната държава, но на празник като Деня на народните будители трябва да си спомним, че има неща, които са още по - важни, неща без които не би могла да съществува нито българската държава, нито дори българският народ.
Българската култура, развивана благодарение на безвъзмездния, въодушевен и понякога дори еуфоричен труд на хилядите светли наши будители, днес методично се руши и е крайно време да се вземат сериозни мерки да се спре това, тъй като в противен случай България би изпаднала в крайно незавидно положение. Не бива обаче постоянно да се вайкаме и все да чакаме някои друг да дойде и да ни уреди нещата, трябва да действаме тук и сега. От всеки един от нас зависи да направи нещо, макар и малко, в защита на българската култура, тъй като в крайна сметка, както е казал народът, "капка по капка - вир става".

Честит празник на всички, които и в днешните много трудни условия продължават да развиват и обогатяват българската култура, както и на всички онези, които разбират значението на културата за нашата държава, помнят делото на будителите ни и се прекланят пред него!

Поклон пред всички български будители!

0 коментара :

Публикуване на коментар