24 май 2009

България в обединяваща се Европа

1. Разпадане на старите военно – политически структури
- 1991 година саморазпускане на СИВ и Варшавския договор

2. България и процесите на евроатлантическа интеграция
А) Започване на преговори с ЕС – 1992 година
Б) Асоцииран член на ЕС – 1995 година

3. Членство на България в НАТО
- 29 март/2 април 2004 България става пълноправен член на НАТО

4. Българският път към Европейския съюз
А) Трудностите
Б) Приемане – 1 януари 2007

Домашна работа: УТ, стр. 90, упр. 1, 3

1 коментара :

Антоан Тонев каза...

Въпросът с точната дата за приемане на България в НАТО е малко спорен тъй като това е процес, а не еднократен акт. Ето една кратка хронология на събитията описана в сайта на МВнР и БТА:

1 март - Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер уведомява с писмо министъра на външните работи Соломон Паси за влизането в сила на Протокола за присъединяване, след като всички държави от НАТО са депозирали в САЩ ратификационните си инструменти, и от името на страните-членки отправя официална покана към България да се присъедини към Северноатлантическия договор.

18 март - Народното събрание ратифицира с огромно мнозинство Закон за ратификация на Северноатлантическия договор.

29 март - Във Вашингтон премиерите на 7-те поканени страни депозират едновременно своите документи за присъединяване при правителството на САЩ, с което на същата дата стават страни по договора и пълноправни членове на НАТО.

31 март - Народното събрание приема с огромно мнозинство Декларация по случай присъединяването на Република България към НАТО.

2 април - Участие на министъра на външните работи в официална церемония в Главната квартира на НАТО в Брюксел за отбелязване на присъединяването на новите членове с участието на 26-те външни министри. Церемонията включва вдигане на националните флагове на 7-те страни и тържествено заседание на Северноатлантическия съвет. Участие на министър С. Паси в неформални заседания на Северноатлантическия съвет и на Съвета НАТО-Русия на равнище външни министри.

15 април 2004 г. В щаба на обединеното командване на НАТО в Европа в белгийския град Монс се провежда военна церемония по приемането на седем нови страни в НАТО. Издигнати са националните знамена на новоприетите страни. На церемонията участва началникът на ГЩ на българската армия генерал Никола Колев.

Публикуване на коментар