16 септември 2013

Седмична програма на 8 "б" клас

Това най-вероятно ще бъде програмата Ви за целия първи учебен срок:

8 "б" клас:

Понеделник:
  1. Музика
  2. Химия
  3. БЕЛ
  4. БЕЛ
  5. Немски език/ИТ
  6. История и цивилиз.
  7. Биология
Вторник:
  1. География
  2. Латински език
  3. Латински език
  4. Час на класа
  5. Изобр. Изкуство
  6. ИТ/Немски език
  7. Математика
Сряда:
  1. Физика
  2. Математика
  3. Латински език
  4. Латински език
  5. Немски език
  6. ФВС
  7. География
Четвъртък:
  1. История и цивилиз.
  2. Математика
  3. Немски език
  4. Немски език 
  5. БЕЛ
  6. БЕЛ
  7. Биология 
Петък:
  1. Немски език
  2. Немски език
  3. БЕЛ
  4. История и цивилиз.
  5. ФВС
  6. Химия
  7. Математика
     

Честит първи учебен ден!

  
     16 септември 2013 година. Началото на новата учебна година. Знам, че това е момент, който всички ние, учители и ученици, сме чакали дълго време и нямаме търпение отново да поемем по безкрайния и изключително примамлив път на Знанието. Нямаме търпение да придобием нови знания и умения, да затвърдим наученото и да се съревноваваме на полето на книжовността и науката. Нямаме търпение да срещнем нови приятели и да изградим една спокойна атмосфера в която всеки да се развива според заложбите и интересите си. Нямаме търпение заедно да преживеем победите и триумфите и да се подкрепяме в трудните моменти. Ето че най-сетне радостният миг настъпи и новата учебна година е открита.

     Поздравявам всички по случай първия учебен ден и Ви желая на първо място крепко здраве, след това късмет и разбира се успехи във всички класни, извънкласни и извънучилищни дейности! Нека тази година бъде още по-успешна от предходната! Нека Вашите най-съкровени желания се превърнат в реалност през започващата нова учебна година!

     И не забравяйте, че когато обичаш нещо трябва да се бориш за него. Не позволявайте на временните неудобства и неуспехи да Ви разстроят или откажат! Напротив работете още по-усърдно и рано или късно успехите ще започнат да Ви съпътстват!

     Неслучайно древните римляни имат поговорка: "Per aspera ad astra" или "През трудностите към звездите".

Успех!

06 септември 2013

Честито Съединение!

     На този ден преди 128 години се извърши Съединението на Княжество България и изкуствено създадената от Берлинския договор автономна област Източна Румелия. Дълго чакаха своето присъединяване към Майка България нашите сънародници на юг от Балкана, старателно се подготвяха за деня, в който ще отхвърлят ярема и ще се съединят с Княжеството и страстно желаеха този ден да дойде час по-скоро. Именно по тази причина така и не дочакаха уречената дата, а започнаха още в началото на септември 1885 година бунтове на различни места. Първи бяха панагюрци, последвани от населението на село Голямо Конаре (сега град Съединение). В следващите часове и дни към бунта се присъединиха още редица градове и села. Цяла Източна Румелия настръхна, очаквайки скорошното постигане на заветната цел, и така в нощта на 5 срещу 6 септември и източнорумелийската милиция се включи в Делото. На 6 септември 1885 година официално бе обявено отхвърлянето на османската власт и присъединяването на областта към Княжество България. Скоро и княз Александър Батенберг призна Съединението и подготви армията за неговата защита по бранните полета. За наша голяма изненада се наложи да защитим Съединението си не срещу Османската империя, а срещу западната ни съседка - Сърбия, която вероломно ни напада в гръб, но след една светкавична, двуседмична война коварните ни съседи са разгромени и Съединението е завинаги утвърдено, тъй като е заплатено с кръвта на българските герои! 

Вечна слава на тези герои, презрели страха от смъртта в името на Съединението!




     Онези славни дни ни дават много поуки. Днес аз искам да акцентирам върху две от тях. На първо място трябва да отчетем изключително прагматичното мислене на българите, несъобразяването им със силните на деня и отдадеността им на Делото, на националната кауза. Въпреки че Русия е против Съединението и макар нито една "Велика сила" да не ни подкрепя в началото, българите не се отказват от Съединението, напротив това мобилизира целия български народ и той заедно като юмрук се обединява в своята армия, за да защити и на бойното поле Великото дело. Тогава българите са мислели самостоятелно, а не са се придържали към някакви въображаеми "Велики сили", които трябва да ни направляват. Ние най-добре знаем какви са нашите национални интереси и именно ние трябва да ги защитаваме. Това е прекрасен урок за всички, които днес разчитат единствено на Европейския съюз и НАТО за защитата на българската кауза.

     На второ място трябва да отбележим забележителното единомислие и единодействие на целия български народ по този изключително важен национален въпрос. През 1885 година българският народ действа като един. Всички застават зад акта на Съединението и забравят личните си крамоли, политическите си противоречия и икономическите си интереси в името на целостта на Майка България и на добруването на нашия народ. Не е никак случайно, че на герба ни стой девизът: "Съединението прави силата!".


     Днес, когато мнозина политици, общественици и журналисти се опитват да ни разединят, за да ни управляват според древния римски принцип "Разделяй и владей", ние трябва да си спомним завета на нашите предци и да се съединим, за да защитим държавата си и да я променим към по-добро! Единствено обединени ние можем да превърнем България в по-добро място за живеене, единствено заедно можем да постигнем националните си цели и идеали! Дойде време да сложим край на разделението, налагано ни отгоре, и обединени да тръгнем по пътя на истинската промяна, която да гарантира по-добро бъдеще на следващите поколения, за да не бъдем ние тези, които са се отказали от борбата за спасението и благоденствието на собствената ни Родина!

Вечна памет на Героите, 
осъществили Съединението на Княжество България 
и Източна Румелия и защитили го след това с кръвта си 
на бойното поле по време на Сръбско - българската война!

Да живее България!