01 ноември 2011

Честит Ден на народните будители!

"Времето е в нас и ние сме във времето"

Васил Левски


Ежегодно на 1 ноември си припомняме Делото на нашите будители от зората на българската история до ден днешен. Някои български будители са световно известни, превърнали са се в национални герои и са пример за подражание на всички родолюбиви българи. Други са останали неизвестни за широката общественост, но с делото си са поддържали и развивали българската култура и са допринесли за добруването на българския народ. Всички тези хора са осъзнавали, че без собствена култура нашият народ е загубен, а нашата държава не може да оцелее. Всички те са превъзмогнали личните си нужди и проблеми, за да се отдадат в служба на своя народ.

Днес за жалост много от "нашите" политици не осъзнават значението на българската култура и унижават последните останали будители в страната ни: учители, университетски преподаватели, учени от БАН и от други институции, занимаващи се с опазването и развитието на българската култура. Днес определено не е лесно човек да се занимава с култура, а будителите ще стават все по - малко и по - малко и това за жалост изглежда като целенасочена държавна политика. Именно в тези тежки времена трябва да си припомним заветите на Васил Левски и да продължим своя път въпреки всичко и всички. Апостолът на Свободата ни завеща своята непримиримост към враговете на българския народ и своята твърда вяра, че ако всички ние положим усилия България ще я има. Сега е моментът на практика да докажем, че сме достойни наследници на Дякона и да продължим делото на българските будители. Ако всеки от нас направи това, което е по силите му, то рано или късно българската култура, а следователно и българската държава ще бъдат спасени. Но затова трябват постоянство, вяра и много, много работа.

Честит празник на всички, които и в днешните много трудни условия продължават да развиват и обогатяват българската култура, както и на всички онези, които разбират значението на културата за нашата държава, помнят делото на будителите ни и се прекланят пред него!

Дълбок поклон пред българските будители!